Tre terminer på universitet


Tanken med tre-terminer på universitet och högskola är naturligtvis god. Själv är jag mycket tveksam med tanke på att studier kräver perioder av att göra annat än att studera. Hjärnan måste få semester och hinna bearbeta allt som kommer in i lugn och ro. Vetenskapliga bevis gällande hur hjärnan fungerar har jag naturligtvis inte, men alla som sysslar med lärande inser ju att lärandeprocesser inte går att forcera, och att man inte kan stoppa in för mycket under kort tid.

Så här säger Rektor vid SU som har flera poänger.

Redan en kraftigt utökad verksamhet med sommarkurser – och i än högre grad ett treterminssystem – skulle riskera att ytterligare minska denna forskningstid (därtill behöver ju även universitetslärare semester). Ett alternativ är förstås att i högre grad än idag anlita visstidsanställda. För Stockholms universitet, som redan idag har flest visstidsanställda bland samtliga lärosäten i landet, är detta knappast ett reellt alternativ. I värsta fall kan det dessutom betyda att sommarkurserna blir sekunda vara, som inte ges av forskningsaktiva lärare. Det vore förödande, både för lärosätets legitimitet och – framför allt – för studenterna själva.

Läs mer

Men till försvar för SSU och S. Även borgerliga partier har tagit upp den här frågan.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: