Egna studier och Titanic ….


Har blivit antagen på utbildningar jag har sökt, men en av dem kan jag inte börja, då det krockar alltför mycket med min tjänstefördelning. Dessutom kräver de obligatorisk närvaro på alla föreläsningar under de första två veckorna. Även det jag har kvar i filosofikursen krockar med för många seminarier. Kanske jag kan påbörja kursen i Avancerad akademisk engelska. Den går på halvtid under terminens gång. Har planer att skriva artiklar på engelska.

Men, jag känner mig lättad på ett sätt. Nu kan jag ta det lugnare, därför att jag är tvungen att göra det. Ibland är det skönt att inte kunna göra några val.

Har en del som jag vill fixa hemma. Det är en hel del av  mammas saker som skall delas upp (övertog hennes lägenhet för många år sen) och då finns det möjlighet att påbörja lite renoveringar och annat. Efter fyrtio år i samma lägenhet är det en del hon samlat på sig. Mycket har jag redan fixat, men men … Iom att jag övertog lägenheten, kunde jag inte få den fixad heller av värden. Man övertar ju den i befintligt skick. Möblerna lät jag forslas bort 2007.

När jag nu inte har några studier att tänka på, finns det tid att göra det, utan att jag känner mig pressad.

Det har tagit längre tid för mig att stressa ner under den här semestern än andra år, men mycket har med mammas bortgång att göra. Urnsättningen är kvar, som jag känner lite oro inför, men det kommer gå bra. Det vet jag!

Kopplar av just nu med att se serien om bygget av Titanic. Ramlade på DVDn och trodde jag sett den tidigare. Köpte den ändå och upptäckte snart att jag inte sett den. Den handlar om hur arbetarna i Belfast blev behandlade och kämpade för sina rättigheter, samt om stål som inte var tillräckligt rent och varma nitar som sattes ihop med kallt står. Och en kamp av en metallurg som försöker övertyga om vikten på förändringar. Arbetarnas kamp för bättre levnadsvillkor och fackföreningarnas framväxt är alltid något som jag är intresserad av. Fackföreningsrörelsen har varit och är viktigare än politiken. Det sker en mer konkret och påtaglig kamp om förändringar till det bättre för oss alla. Det alltför många idag ser som något inristat i sten, är ju resultatet av mångårig kamp. De rättigheter vi har i dag, kan gå förlorade om man inte håller kampen vid liv. Det en del inte inser eller vet är att arbetsgivarorganisationer har varit emot och sagt nej till det mesta de flesta av oss idag ser som självklart. Alliansens smygnedrustning är även det ett tecken på hur våra rättigheter kan urholkas utan att vi känner av det, förrän det är för sent.

Titanic är en spännande serie på grund av att den utspelar sig i Belfast. När jag var i Dublin och övriga Irland för många år sen, ville jag och min kompis åka till Belfast. Men blev avrådda, då det under den tiden var mycket oroligt och IRA var aktiva. Det finns en hel del böcker om Irlands kamp som man lär sig mycket om varför IRA bildades mm. Det handlar inte om religion, utan om att katoliker alltid har betraktats som andra klassens medborgare. Men om man kan få det till att det är ett religionskrig och inte levnadsvillkoren, det handlar om, kan man lättare avfärda orättvisorna (då andra inte ser dessa).Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: