Störande studenter


I senaste numret av Guadeamus har man frågat studenter vad som är mest störande hos andra studenter. I numret finns en artikel Tyst i klassen!, men även några röster från studenter.

Vad är det mest störande som studenter gör i klassrummet?

När folk snackar under föreläsningen, det är ganska respektlöst mot föreläsaren tycker jag. Eller när folk håller på och fipplar med mobilen.

Typ småpratar med varandra och inte sitter tysta och lyssnar på vad läraren säger

Vad tycker du att läraren borde göra åt det?

Vet inte. Om läraren stör sig på det kan man försöka harkla sig eller göra någon tydlig markering. Eller säga till muntligen.

Jag skulle vilja att de är mer uppmärksamma och säger till att nu får ni vara tysta och lyssna i stället.

Vad gör då jag?

Allt beror på i vilket sammanhang och om det är något som är ständigt återkommande, t.ex. att två stycken pratar med varandra hela tiden och att jag anar att det inte handlar om ämnet för dagen. I de flesta fallen säger jag till, fast på olika sätt. Men främst visar jag nog detta, genom att det skall bli helt tyst innan jag startar föreläsningen eller seminariet. Under årens lopp har jag varit med om några extrema exempel, då jag känt att det enda sättet skulle kunna vara att visa ut studenterna eller helt enkelt avbryta. Men jag har varit osäker på vad som är tillåtet. En gång har jag avbrutit, och sen talat med två studenter i enrum. Det har hänt en enda gång. För det mesta är det Tyst i klassen! Nästan för tyst ibland 🙂

Men, nu har jag hittat en text skriven av en jurist som visar på vad som är tillåtet.

Student som stör eller hindrar undervisningen

Men, som jag tolkar artikeln, kräver det ett gott omdöme hos läraren.

Lärare kan uppmana en student som stör eller hindrar undervisningen att lämna undervisningslokalen, men först efter moget övervägande. Vidare är det önskvärt att uppmaningen har stöd i utfärdade ordningsregler. Observera att en uppmaning till en student att lämna en undervisningslokal inte rör sig om ett beslut om avstängning utan att utestängningen endast är tillfällig och bara gäller till dess undervisningsmomentet har slutförts.

För mig är det en självklarhet att man inte skall prata samtidigt som föreläsaren eller medstudenter har ordet. Och när jag själv är student, blir jag mer irriterad när andra pratar samtidigt, än när jag undervisar själv. Och det är något jag utgår från att även mina egna studenter blir. Troligen är det också så, för än har det inte hänt att någon av de som sitter tysta protesterar mot att jag säger till.

Men det skall ärligt erkännas att jag ibland inte uppfattar allt, precis som en del lärare vittnar om, vilket står skrivet i artikeln Tyst i klassen! (hittar inte nätversionen om det finns en sådan)Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: