Skifte i arbetsuppgifter


I tisdags startade en hel del jobb i bostadsområdet, så jag körde in till institutionen och bedömde tentor istället. Igår var jag på institutionen mest hela dagen. Hade seminarium i kursen Utbildningshistoria och vi talade om synen på barn och barndom. Efter seminariet hade jag min första enskilda handledning nu i höst. Jag skall ha fem studenter på pedagogik 3, och har fått kontakt med fyra av dem. Tre av dem gick på Uppsatskursen i våras. En fördel både för dem och mig, speciellt eftersom de önskade få mig som handledare.

De som skriver C-uppsats på magisterprogrammet har ju helt andra förutsättningar än vad t.ex. lärarstudenterna har när de skriver sitt examensarbete. Men, nu har det obligatoriska moment Uppsats 7,5 poäng i pedagogik 2, tagits bort helt. Det finns inte ens kvar som valbart. Nu har jag dock nio studenter från en annan utbildning. Men sen är det slut med den kursen. Något jag har mycket svårt att förstå, men enligt en källa så blir inte C-uppsatserna bättre av dem som gått uppsatskursen än om de inte har det. Det kan låta märkligt. Men en förklaring kan vara att uppsats på pedagogik 2 är en kurs och innehåller inte någon enskild handledning. Samtidigt kan man fråga sig hur man kan veta att den som gått Uppsats-kursen skulle ha presterat likadant utan kursen. Dock har jag träffat många studenter som gått den kursen, som känner att det varit värdefullt för deras arbete med C-uppsatsen.

Min ambition som handledare är i vilket fall att försöka ta fram studenternas potential. Och jag tror att jag prickade helt rätt igår. I pedagogik 3 ingår också speciallitteratur på 7,5 poäng som handledaren examinerar. Däremot får vi inte examinera några uppsatser på den nivån, vilket är märkligt med tanke på att vi faktiskt är lektorer (de flesta av oss). Vi har en person som examinerar alla uppsatser (vi läser och ger ett omdöme). Och det finns vissa fördelar med det också.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: