Nej, ibland svarar jag inte


I de flesta fall brukar jag svara andra människor, men ibland låter jag bli. Det är vid tillfällen då jag känner igen situationen och anar att det inte blir något konstruktivt möte. Det är när jag anar att den andres bild kommer att prägla samtalet och att känslan av att ställas till svars för den andres bild aldrig kommer att tona bort. Det är samtal i vilka jag blir förvirrad och undrar – var har h*n fått det ifrån? Var har jag sagt det eller det? Och hur mycket jag än försöker att leta fram det ur minnet, så kvarstår vissheten om att – nej, det har jag verkligen inte sagt. Men det har tolkats så och blivit till ord som aldrig uttalats.  Om en känsla uppstår av att den andra speglar sitt eget inre eller livssituation i mig, blir det aldrig ett bra samtal och frågan är varför de skall hållas. För även om den andra har sett något hos mig jag inte kan se själv, har det ju ingen betydelse hur många gånger det sägs. Om jag inte själv kan se det, menar jag!

Min livserfarenhet säger mig att man i största möjliga mån, dvs. när man har ett val, skall vårda relationer där du som person, som den andre, som människa faktiskt ses och bekräftas som den du är, på gott och ont. Man skall umgås med människor som är bra för en. Med vilka man kan ha konstruktiva samtal, även rörande ens eget sätt att se på tillvaron. Samtal, där den ena tror sig veta bäst och skall uppfostra mig med det syftet, samt samtal, där den självpålagda makten från den andra personen överskuggar alla möjligheter att nå fram, blir tunga och destruktiva. Dessa är meningslösa utom i ett enda syfte, att tillfredsställa den andras ego.

Nej, ibland svarar jag inte! Även om detta också vänds emot mig. Men detta är det lilla i jämförelse med vad som vänds emot en i ett samtal man försöker utveckla vidare.

Nej, ibland svarar jag inte och det är mitt val, mitt ansvar och min rättighet!Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: