Fredag och nu ”ledig” helg!


Vaknade urtidigt i morse – kvart i fem och vågade inte somna om. Det var bara att gå upp och ge sig iväg innan regnet och ”stormen” började härja. Inga köer att tala om – det rullade på. Fixade en del före seminariet (- kom dit två timmar i förväg.) Och sen pratade jag om barndomens historia i singularis/pluralis respektive om skillnaderna mellan barndomar beroende av vilken grupp man tillhör. Finns det en mannens/kvinnans/fattigas/välbeställdas barndom och kan man kalla ett barns tidiga år fyllt med arbete för barndom. Jag menar att man kan det, då vår bild av barndomen är en värdering – så här skall den se ut och de som inte fått det så, har inte haft en barndom. Men har vi rätt att frånta andra grupper sin barndom för att deras inte uppfyller kraven. För även om ett barn är materiellt fattigt behöver det inte vara det på annat sätt, även om livet skulle bli lättare – men ett barn behöver inte vara välbeställt för att ha en barndom. Alla håller säkerligen inte alls med! Men jag värderar s a s inte innehållet i barndomen, då jag talar om den som begrepp eller företeelse. Barn hade ju en barndom även innan vi började tala om den tiden som just ”barndom”. Annat som var i fokus för seminariet var Barnbilderna som försvann. Intressant ämne. De här båda ämnena kan man tala länge om. Viktigt är att få fram att man sysslar med många förenklingar av verkligheten just för att det är enklare att förstå då. Det är en förenkling, inte hela bilden.

Slutade kl. 12 och gav mig hemåt en kort stund senare (nja, kom iväg tjugo i ett). Det var en vanlig dag på jobbet. 🙂 Men har en del kvar, som jag inte hunnit göra.Kategorier:Vardagen

2 svar

  1. Faran med pedagogiska förenklingar är att de lätt stannar kvar i åhörarnas minne som en sanning. Förenklingarna används sedan ofta som om de stod för något verkligt. Se på ledarskapsforskningen där man ofta kommer fram till att det finns, säg, fem typer av ledare. Det är en slags pedagogisk förenkling, men sedan tror folk gärna att det går omkring fem olika typer av ledare i världen.

    Gilla

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: