Konferens på Näsby slott ++++


I måndags och igår var vi på konferens på Näsby slott. En grupp på runt 20 lärare som har till uppgift att förbättra några kurser i kärnan gällande seminarieundervisningen och examinationen. Intressanta diskussioner då vi samlades i kursgrupper  om sådant vi inte alltid var överens om, men lite ”bråk” måste det vara. Tyvärr blev det även denna gång alltför kort om tid att diskutera innehållsliga frågor.

En föreläsare från KI föreläste om olika sätt att hålla ett seminarium och om olika examinationer. Jag tyckte väl inte att föreläsning om seminarieundervisningen innehåll så mycket nytt eller var inspirerande. Några av oss skall i vilket fall pröva ett av seminarieuppläggen i en kurs längre fram. Däremot var den om examinationer det, även om de inte alls går att använda sig av i sin helhet hos oss, utan behöver modifieras till våra villkor. Då det krävs många lärare och möjligheten att ha tillgång till många rum under en hel dag. Det är fullständigt omöjligt för oss. En examination som jag är tveksam till är kamratbedömning, om den inte ges mer tid i kursen. Studenterna måste bli väl förberedda och läraren måste även läsa alla examinationer och ge sin bedömning. Vinsten är att studenterna får se hur andra har gjort, samt lära sig om bedömning. För de skall inte vara en del av lärarens bedömning, så jobbet ligger slutligen hos denne.

Samtidigt som det är inspirerande till viss del, är det frustrerande att så många examinationer inte är möjliga med tanke på brist på lärare och tid. Många av seminarieuppläggen användes under Lärarhögskolan.

För övrigt är det alltid givande att träffa kolleger i ett annat sammanhang och i andra kurser. Vi startade redan kl. 10 i måndags och höll på till kl. 17. Sen åt vi middag kl. 19 och det var trevligt. Själv lade jag mig kl. 22 och sov gott i en riktigt skön säng. Det var för ovanlighetens skull varmt i rummet, samt en kudde som inte var för mjuk eller för hård. Den passade mitt huvud perfekt.

DSCN5930DSCN5932

Men innan sängdags, gick jag runt i alla rum. Och i vissa av dem var det otroligt fridfullt. Vacker interiör och fina målningar mm. Själva hotellrumsdelen är nybyggd, men slottet är främst från början av 1900-talet. Det ursprungliga slottet som eldhärjades 1897 ritades och uppfördes år 1665. Se vidare slottets historia.

DSCN5939

Hotellrumsbyggnaden

DSCN5938

Slottet Trappan är från 1665

DSCN5935

Reception och sällskapsrum

Om jag skall nämna något som kanske inte var ultimat, var att det inte fanns val mellan fisk och kött på lunch och middag. Men, det var inte omöjligt att få fisk. Själv åt jag ugnsbakad lax som var mycket god och en liten potatiskaka. Förrätt och efterrätt var sparsamt. Jag ville ha en riktigt kladdig chokladkaka med vispgrädde. Men, man kan inte få allt. Samtidigt ger en rätt, samt frånvaron av restaurang en hemkänsla. Personalen var trevlig och tillmötesgående. En fördel var att vi var den enda gruppen, som hade hela slottet för oss själva.

De låste dock dörren mellan hotellrumsdelen och övriga utrymmena ganska tidigt, och om man kom senare än kl. 22, fick man gå in genom en dörr på baksidan mot slottsparken med rumsnyckeln (den får man inte glömma). På morgonen då jag vaknade mycket tidigt och gick ut för att röka, kom jag inte längre än till botten av trappen – det kändes lite som om vi var inlåsta :-). Kanske är det öppnare under sommaren eller under tider då det är flera grupper som är där? Stängs receptionen, ja då står alla utrymmen tomma och det är ju inte heller så bra.

Det är säkerligen mycket fint i parken (som jag hade utsikt över) där under vår och sommar. Näsby slott rekommenderar jag!

Fler bilder

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

 

 

 

 

 

 Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: