Yrkes- och diskursetiken


Inom en profession finns det etiska kravet, vilket innebär att det alltid innefattar ett val som påverkar andra – ”Vi ska inte använda den makt vi har över den andra för att tillgodose våra egna intressen, utan för att ta vara på vår nästas liv som vi har i vår hand”[1].

När det handlar om dilemmat om vilken anställning man skall välja eller ort man skall flytta till handlar det oftast främst om ens eget liv. Detta förutsatt att man inte har en familj eller någon annans väl och ve att ta hänsyn till. Och även om detta val inte måste tas inom en profession finns det etiska kravet även här. Ett exempel på när det finns är följande:

En välavlönad anställning på en annan ort som skulle innebära mer för familjen på längre sikt, men innebär att barnen rycks upp från sin miljö, förlorar sina vänner och allt det som de känner till. Det är inte säkert att de kommer trivas eller att det går bra för dem på en annan ort även av andra skäl än vantrivsel. Om man inte väljer att flytta, innebär det en försämrad ekonomi på sikt, som kan leda till att favoritintresset måste läggas på hyllan.

Vad som här kan diskuteras är om föräldrarna skall förbise sitt eget välmående till förmån för barnens eller om detta är en förutsättning för att barnen skall må bra. Hur väljer man i den här situationen? Det som för en individ utan familj inte innebär ett etiskt dilemma blir det för en individ med familj. En chanstagning blir det i vilket fall, men i det första fallet handlar det inte om andra människor.     Läs mer ….Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: