Dag 28 – Grekiska


Jag pratar bara grekiska nu med folk som jag träffar, på stan, eller i butiker, taxichaufförer m.fl. Även om de kan svara mig på engelska vägrar jag att göra detsamma. Då är jag hellre tyst eller ser ut som ett frågetecken 🙂 . Nu är det på mycket låg nivå men jag blir säkrare och känner mig inte dummare än vad jag är. Än bättre är att värdinnan talar mestadels grekiska, så jag är tvungen. Nu kan jag föra en enklare konversation. Google translate är bra att ta till om det skiter sig.

En taxichaufför sa snällt när jag sa gatuadressen långsamt och tydligt. ”Det är svårt att uttala det här”. Försök säga Serdaroglou snabbt så märker ni att det inte är det enklaste. Dessutom ska man veta exakt var betoningen är, dvs. i den här adressen på första o-et. Men övning ger färdighet. Betoningen i adressen Aimilianou är på sista ou. Om det är o eller u, vet jag inte, men det uttalas med ett runt o, inte som å. Hur jag nu ska förklara det.

Slut på grekiskalektionen 🙂

Var osäker idag om Ellinikó Market skulle vara öppet i morgon första maj, så jag gick tidigt dit efter min kortare runda, runt kvarteret. Eftersom det är söndag var det nästintill tomt både på gator, torg och i affären. Till och med katterna var väck. Vinden var lite kylig, men solen lyste från en klarblå himmel. När jag hade handlat allt jag behövde, satt jag på en trappavsats utanför och rökte en cigarett. Ville inte gå hem direkt.

För övrigt har jag letat som en galning efter om det blir en Första maj-demonstration i morgon, men hittar ingenting. Får väl gå ner till stan vid lunchtid och kolla om det blir något. Det borde bli något tycker man, även om demonstrationen uteblir. Fast det är väl ingenting som basuneras ut kanske, om den inte organiseras av partierna. Jag är dålig på vilka partier det är. Alltså vad de heter.

Valborg finns inte här men folk är lediga i morron, då det är helgdag.

Så trevlig Valborgsmäss alla svenskar!

Idag har jag varit här i 28 dagar och jag har 42 dagar kvar i Kavala/Grekland. Det känns overkligt fantastiskt.Kategorier:Aten, Saloniki/Kavala 2023

1 svar

Trackbacks

  1. Dag 28 – Grekiska — ©MMR – Monika M Ringborg | Mon site officiel / My official website

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: