Lite kritik


Under den här veckan har jag inte skrivit något. Hade undervisning i måndagsförmiddag och det kändes som om det var fredag. Kanske för att jag inte hade någon undervisning framför mig denna vecka. Men, det verkade som om studenterna också hade fredagskänning. I tisdags satt jag framför datorn åtta timmar och var tillgänglig för studenterna, svarade på frågor mm. I går svarade jag på en hel del mail hela förmiddagen. Åkte sen till Södertörns högskola för metafysik-föreläsningen. Idag har jag också suttit nästan hela dagen framför datorn, svarat på mail, bedömt tentor och en uppsats. Det är lite om veckan hittills.

Synpunkter ur ett studentperspektiv

Även om jag tycker Södertörns högskola är bra och dess filosofilärare är kunniga och att föreläsningarna är givande, finns det vissa saker jag reagerar över. Det ena är att de i kursplanerna står att undervisningen består av föreläsningar och seminarier och att de sistnämnda är obligatoriska. Men i praktiken är även föreläsningarna det, vilket innebär att det ges kompletteringar. En annan sak jag reagerar över och uttryckte igår, är att kursen om Hegel läses av Filosofi B-studenter. Men andra som är på högre nivåer också får delta, utan att ta poäng just på den nivån. Det är ju en skillnad om man går magisterkursen i filosofi och läser Hegel mot att gå B-kursen. Den ges på den nivån. Dessutom sitter vi i en så liten sal att sju personer får sitta utan bänk och intill väggarna. En större sal skulle i vilket fall underlätta. Hur mycket lär man sig av att sitta som packade sillar i en seminariesal, om man inte ens får plats med sina böcker eller få ha dem i knät under tre timmar? Kanske de på högre nivåer klarar av det, men vi på B-nivå? Hegel är ju inte den lättaste filosofin att nå förståelse om. Och att kalkylera med att vissa studenter droppar av är ju inte så smart. Det är väl bättre att försöka behålla dom som har kommit. För om de droppar av kanske beror på omöjligheten att tillgodose sig det dom behöver under föreläsningarna. När det är många studenter, avstår man ju från att ta upp tiden för de andra. Och vad lär man sig då? Om det är en ren föreläsning och inte en som ställer frågor till publiken! För då blir ju frågorna i sig själv en väg in i förståelse.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: