Idag träffade jag studenter som går sin andra termin på lärarutbildningen. De har haft en termins ämnesstudier i bl.a. historia, svenska, engelska och religionsvetenskap. Det var introduktion idag, så jag gick igenom innehållet övergripande och tog sen upp en del som är viktigt att känna till i början av sin utbildning. Seminarierna startar på torsdag.
Kursen behandlar fyra tematan. Skolans historia, Lärarprofessionens historia, Barndomens historia och Skolans styrning. Varje seminarium behandlar en eller två frågeställningar.
- Varför är kunskaper i utbildningshistoria viktiga för individen, samhället – i nuet och inför framtiden?
- På vilket sätt har lärarprofessionen förändrats sen hemundervisningens dagar till nutidens utbildningssystem?
- Vad var barndom förr och vad är barndom idag? Vilket perspektivskifte har skett gällande synen på barn och barndom?
- Vad skall skolan göra och hur vet vi att den gör det den skall?
Dessutom skall de denna kurs arbeta med valmanifestet och ställa de olika partiernas visioner o.dyl. i relation till styrning, lärarprofession, disciplinering och barndomen i ett historiskt perspektiv i syfte att förstå dagens utbildningspolitik.
Eftersom man tagit bort VFU-tiden på denna inledande kurs, försöker jag kompensera detta med en film När barnet blev barn? Den visar hur synen på barnet under historien och i nutid. Filmen ger en bild som ett komplement till kurslitteraturen.
Kategorier:Vardagen
Lämna en respons