Bokslut och italienska studier


När jag inte har undervisning blir det inte så mycket att skriva om. Men nu har jag i vilket fall börjat läsa italienska och gissa om min förvåning över att jag förstår så mycket. Jag förstår inte hur jag kan förstå så mycket av ett språk jag aldrig studerat förut. Men, självklart är det många ord vi har från italienskan, samt att mina grekiska studier har fått mig att förstå en hel del av grammatiken. Efter att ha slitit rent ut sagt med grekiskan i åratal känns det verkligen roligt att börja med något som inte är slitsamt. Helt enkelt bara roligt.

I måndags kunde jag inte närvara, då jag fick en del jobb på morgonen som jag var tvungen att ta itu med, men på föreläsningen i torsdags som handlade om grammatik och seminariet igår som var uttals- och konversationsövningar var jag med på. Och det är verkligen på nybörjarnivå. Men, som sagt – jag förstår så mycket att det är svårt att förstå det.

Det här är första gången sen jag började undervisa för fjorton år sen som jag inte har massor av bedömningar fram till midsommar. Och det känns riktigt lyxigt. Nu kan jag även börja att ta ut min forskningstid. Har ett inspelat band från samtalet i fokusgruppen om ett etiskt dilemma. Har börjat transkribera det. Jag prövar tekniken helt enkelt.

Det kan vara en möjlig insamlingsteknik med tanke på att det handlar om etik och inte om individerna. Det handlar om den etik vi har lärt oss och bär med oss och ser som självklar tills vi börjar att samtal om det. Tillsammans med annat jag har samlat in skulle jag kunna få en bild av vilken typ av etisk inriktning som lärare och lärarutbildning präglas av eller kanske snarare vilken inriktning som saknas. Kan det vara diskursetiken? Vi kommer inte överens om vad som skall gälla utan går efter den etik som vi lärt in sen barnsben och det sociala samspelet, vilket sen har integrerats i vår personlighet att vi tror att det är vårt eget. Det är iofs ingenting som jag kan få så mycket kunskap om.

Det är snart midsommar och sen semester. Ett läsår har gått och det har varit ett år som varit fulltecknat med undervisning. Roligt, givande men jag känner mig lite sliten 🙂 – Nya uppdrag, kursansvar och en del studierektorsansvar. Verkligen givande att ha kontakt med studenter på ett helt annat sätt än i undervisningssituationer. Och lärorikt då jag lär mig mer hur vissa system fungerar, t.ex. ladok, kurskoder och mycket annat.Kategorier:Vardagen

Lämna en respons

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: